Elõszó
A román társadalom egyensúlyt keres. Az utóbbi években mindannyian egy olyan perióduson mentünk keresztül, mely nagyon sokat változott. A globalizáció sok elõnnyel jár, de az identitás elveszítéséhez vezethet.
Fehér megyében Tövis város régóta fontos gazdasági szerepet játszott, elõször mint vásár, majd mint vasúti csomópont, favorizálva az oktatás, a kultúra, a kereskedelem és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést.
Kötelezettségünk a városunk lakóival szemben, fõleg a fiatalokkal szemben, hogy felfedjünk a régi történelmi és kulturális vonatkozásokat annak érdekében, hogy megismerjék identitásukat. Így, akik át fogják e munkát lapozni, fel fogják fedezni azt, hogy Tövis nem egy világ által elfelejtett szeglet, hanem egy helység melynek lakói fontos eseményekben vettek részt és megtartották hagyományaikat.
Ez a publikáció a lakosok kulturális értékei iránt kimutatott tisztelet szellemében készült, etnikai vagy vallási hovatartozástól függetlenül. A történelmi problémák objektíven vannak bemutatva.
A publikáció kitartó erõfeszítéseket igényelt, úgy a dokumentáció összegyűjtése, mint a hatalmas mennyiségű tanulmányozott anyag közül a legreprezentatívabb kiválasztása tekintetében.
Értékeljük Cristian Florin Bota úr kezdeményezését, hogy visszaadja Tövis lakóinak a régmúlt idõk dokumentumait és köszönjük azoknak, akik segítették, hogy ebben az albumban mindannyian rátaláljunk önmagunkra. Találkozunk itt nagyszüleink, szüleink, barátaink ismerõs arcával, de annak a világnak a képeit is láthatjuk, melyben õk éltek. Tövis az a hely, ahol értékes emberek születtek, akik itt, vagy a világ más részeiben megbecsülésnek örvendtek, tiszteletet ébresztve városunk iránt.
A publikáció oldalaiból kitűnik, hogy a tövisiek a gazdasági eredmények mellett, mely megkülönbözteti a többi helységtõl, rendelkeztek egy plusz kifinomultsággal is.
Mivel a földrajzi elhelyezés miatt kedvezményezettek, a település lakóinak nyitásuk van Európa felé, tény melyet a testvértelepülések képviselõivel folytatott tevékenységek bizonyítják: a hollandiai Arnemuiden, a franciaországi Chaponost és a belgiumi Saint-Vith.
A könyv Tövis kulturális nagykövete, mivel olyan történelmi oldalakat és képeket mutat be, melyek létünket tükrözik. Azok, akik átlapozzák e könyvet, átfogó képet tudnak majd alkotni Tövisrõl.
Ösztönözzük a hasonló kezdeményezéseket, melyek segítenek majd a városunkról és lakóiról kialakított kedvezõ kép népszerűsítésében. A múlt megismerése és elfogadása városunk részére a gazdaság és a kultúra fejlõdésének elõfeltételeit kínálja, legalább történelmi nagyságának megfelelõen.


Tövis város polgármestere
Dorin Iacob MATEICA